Villreinen i Rondane Nord mistet sommerbeite sitt i 2023

Villreinen i Nord har fortsatt ikke krysset Grimsdalsveien. I sommer kom den seg med andre ord ikke til de sårt tiltrengte sommerbeitene sør for veien. Hvilke konsekvenser dette vil få for vektene på dyra, og om vi nå får et lignende utbrudd av fotråte i stammen som i 2019, vil bare tiden vise. Lave vekter kan på sikt være kritisk for villreinstammens overlevelse. Situasjonen begynner nå å ligne veldig på det som har skjedd i Sel med trekanten Spranget, Rondvassbu og Peer Gynt der trekkveien er stengt mellom nord og sør for Ula.

Kartet over viser villreinens arealbruk denne sommeren. Frem til for ca en uke siden. Men situasjonen er ikke endret pr 06.08. Den sørlige stammen er sør for Ula (Vulufjell), og den nordlige er den som nå er innestengt nord for Grimsdalsveien, nord for Ula.

Reinen nord for Ula skulle for flere uker siden ha vært sør for veien, og i Høvringsfjellet. Men selv med utallige forsøk på å krysse Grimsdalsveien så har de ikke lykkes med det. 800 dyr har derfor måttet gå i samme område helt siden kalvene ble født, noe som er svært uheldig i forhold til sommermaten kalvene skulle hatt tilgang til, samt faren for et større utbrudd av fotråte. 

Det er derfor svært viktig at jegerne nå bruker vektene som følger med reinskortene slik at vi får et godt datagrunnlag for den kommende forvaltningen av stammen.

At villreinen nå er innestengt på et så lite område i den mest sårbare perioden av kalvenes liv, er på grensen til dyreplageri. Og man må nå ta lærdom av situasjonen som har oppstått. For dette kan bare ikke fortsette.

Det er nå to uker til villreinjakta starter. Skulle det bli et større utbrudd av fotråte så vil vi nå være i forkant med informasjon til jegerne. Vi ber dere derfor om å forberede dere på innlevering av klauver som er infiserte. Disse skal sendes videre for analyser. I tillegg er det som nevnt viktig at dere nå veier dyrene nøyaktig med vektene dere får tildelt sammen med kortene.

Her er Lederen i GD sine tanker rundt dagens villreinforvaltning, og som forklarer litt om situasjonen vi nå er oppe i:

Leder GD 2023.png

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×